آیا بازار مسکن فرصتی برای سرمایه‌گذاری است؟

ازار مسکن همواره به عنوان یکی از بخش‌های مهم و جذاب در حوزه سرمایه‌گذاری مورد توجه قرار گرفته است. با وجود پیشینه‌ای پر از نوسانات و تغییرات قیمتی قابل توجه در این بازار، مسکن و املاک همچنان به عنوان یک فرصت بزرگ برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفته می‌شوند. اما پیچیدگی‌ها، ابهامات و ظرافت‌های بازار مسکن، سرمایه‌گذاری در آن را برای بسیار از افراد به امری پرچالش تبدیل کرده است. در این مقاله در کنار تعریف و توضیح سرمایه‌گذاری در مسکن، به مزایا و معایب این سرمایه‌گذاری می‌پردازیم و راهکار جدیدی را که بیت‌هوم برای ورود به بازار مسکن معرفی کرده بررسی می‌کنیم. در پایان نیز به سوال «آیا بازار مسکن یک فرصت بزرگ سرمایه‌گذاری است؟» پاسخ می‌دهیم. همراهِ ما باشید.

در این مقاله، هدفمان این است که به شما به عنوان سرمایه‌گذاران، اطلاعات لازم برای انتخاب بهترین تصمیمات در سرمایه‌گذاری در بازار مسکن را ارائه دهیم.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

· مفهوم سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

· رشد و توسعه بازار مسکن

· مزایای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

· معایب سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

· سرمایه‌گذاری خرد در بازار مسکن

· بیت‌هوم

مفهوم سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

مفهوم سرمایه‌گذاری در بازار مسکن به خرید و سرمایه‌گذاری در صنعت ساخت و ساز اشاره دارد. این موضوع شامل خرید و سرمایه‌گذاری در خانه‌ها، آپارتمان‌ها، ویلاها، واحدهای تجاری و صنعتی و حتی پروژه‌های ساخت جدید نیز می‌شود. سرمایه‌گذاری در بازار مسکن معمولاً به دنبال کسب سود و درآمد از طریق اجاره و فروش املاک است. سود در این بازار مرتبط با ارزش‌افزایی بلندمدت است که به صورت استراتژیک انجام می‌شود. یعنی اینکه اگر در ساختمانی در حال ساخت، سرمایه‌گذاری کنید، با تکمیل آن ارزش افزوده‌ای ایجاد می‌شود و اگر هم ساختمانی تکمیل شده و آماده دارید، بر اساس نیاز دائمی به مسکن و البته تورم، قیمت اجاره یا فروش آن افزایش پیدا خواهد کرد.

مفهوم سرمایه گذاری در مسکن

رشد و توسعه بازار مسکن

رشد و توسعه در بازار مسکن، همواره صعودی است. اگرچه در مقاطعی ممکن است این رشد بنا به دلایل گوناگونی سرعت بگیرد یا کند شود، اما هرگز متوقف نمی‌شود. این رشد را می‌توان متاثر از چندین عامل دانست:

۱. نیاز دائمی به مسکن

۲. احساس امنیت مردم از داشتن مسکن

۳. نگاه به مسکن به عنوان یک سرمایه‌گذاری امن

علاوه بر این موارد، دلایل زیادی هم وجود دارد که سیر مسکن را صعودی می‌کند و بسته به اینکه کجای جهان را مورد بررسی قرار دهیم، متفاوت خواهد بود؛ اما این ۳ دلیل تقریبا در تمام جهان یکسان است و فقط ارزش و اهمیت آن‌ها کم و زیاد می‌شود. میزان ساخت و ساز (مسکونی، تجاری یا صنعتی) در یک کشور هم، همیشه نمودی از پیشرفت و توسعه آن کشور محسوب می‌شود. اما اگر بخواهیم ایران را به ساده‌ترین و خلاصه‌ترین حالت مورد بررسی قرار دهیم، همان ۳ مورد اشاره شده مهم‌ترین دلایل رشد و توسعه بازار مسکن در ایران هستند.

مزایای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

کمتر کسی را می‌توان یافت که از مزایای سرمایه‌گذاری در مسکن با خبر نباشد. بیشتر افرادی که اقدام به سرمایه‌گذاری در بازارهای مختلف در ایران می‌کنند، همواره گوشه چشمی هم به بازار مسکن دارند یا تلاش‌شان در کنار تشکیل یک سبد سرمایه متنوع، ورود به امن‌ترین بازار ایران نیز هست. در اینجا برخی مزایای مهم سرمایه‌گذاری در بازار مسکن را بر‌می‌شماریم.

۱. ارزش افزوده در طولانی مدت: نقل قول معروفی از یک سرمایه‌گذار آمریکایی به نام «جرج چوی» هست که می‌گوید: «بدترین سرمایه‌گذاری‌ها در بازار مسکن و املاک، شبیه بدترین مدل کوتاه کردن مو است؛ هر دو بالاخره رشد می‌کنند!» این جمله به این معناست که همیشه مسکن در هر جایی که باشد بالاخره رشد کرده و ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد. حال اگر سرمایه گذاری در منطقه خوبی باشد، این ارزش افزوده زودتر و بیشتر خود را نشان می‌دهد.

۲. درآمد پایدار: با اجاره دادن ملک یا خانه، همیشه می‌توان یک درآمد جانبی پایدار، مطمئن و گاهی بسیار بالا داشت.

۳. مالکیت دارایی فیزیکی: اگر مسکن را به عنوان یک سرمایه‌گذاری در نظر بگیریم، بهترین نوع سرمایه‌گذاری از نظر امنیت خواهد بود؛ چون شما مالک چیزی هستید که هرگز آن را از دست نخواهید داد.

۴. حفاظت در برابر تورم: این مورد شاید ملموس‌ترین مزیت سرمایه‌گذاری در مسکن برای ما ایرانیان باشد که با تورم‌های عجیب و غریبی در طی سال‌های گذشته روبرو بوده‌ایم. مسکن همیشه از تورم جلو بوده و سرمایه‌گذاری در آن روشی مطمئن برای پیشی گرفتن از تورم است.

معایب سرمایه‌گذاری در بازار مسکن

شاید کلمه «معایب»، چندان دقیق نباشد و واژه «مشکلات» برای این بخش بهتر باشد؛ «مشکلات سرمایه‌گذاری در بازار مسکن». این مشکلات اما در برابر مزایا و جذابیت‌های سرمایه‌گذاری در املاک کمتر به چشم می‌آیند؛ البته به جز سرمایه اولیه زیاد. اما با این حال به تعدادی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱. ریسک بازار: مثل هر سرمایه‌گذاری دیگری، بازار مسکن هم ریسک‌های خود را دارد؛ اما بسیار کمتر. مثلا ممکن است بازار با رکود طولانی مدت روبرو شود، ملک در هنگام خرید یا فروش با قیمت متفاوتی که به ضرر شما باشد، معامله شود، امکان کلاهبرداری وجود دارد و مواردی از این دست.

۲. نیاز به سرمایه اولیه زیاد: این مورد مهم‌ترین مشکل سرمایه‌گذاری در بازار مسکن است. اگر شما سرمایه عمده‌ای نداشته باشید، ورود به این بازار تقریبا غیرممکن است. البته تا پیش از اینکه بیت‌هوم با طرح‌های متنوع سرمایه‌گذاری خود، امکانی برای همه افراد با هر سرمایه‌ای فراهم کند که در ادامه این مطلب به آن می‌پردازیم.

۳. عوامل متغیر اقتصاد و سیاست: مسکن بازاری است که از سایر بخش‌های اقتصاد و صنعت تاثیر می‌پذیرد. ساخت مسکن چرخ‌های زیادی را در اقتصاد به حرکت در می‌آورد و تغییر در یکی از آن‌ها (مثلا بازار آهن و فولاد)، تاثیر عمده‌ای در آن دارد. با توجه به وضعیت پیچیده کشور، تصمیمات و اتفاقات سیاسی هم بر آن تاثیرگذار هستند.

۴. ضرورت مدیریت دقیق: برای بهره‌مند شدن از مزایا و سود بازار مسکن، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق دارید؛ این که در کجا سرمایه‌گذاری کنید، چه زمانی بخرید یا بفروشید و با چه قیمتی آن را اجاره دهید.

۵. استهلاک پذیری: زمان تاثیر خود را بر همه چیز دارد. مسکن هم از قاعده مستثنی نیست. اگر ساختمانی که در اختیار دارید، قدیمی باشد و یا با مصالح استانداردی ساخته نشده باشد، نیاز به تعمیرات خواهید داشت؛ مخصوصا اگر قصد اجاره دادن و کسب درآمد از آن را دارید، در زمان‌های خاصی مثل اجاره دادن مجدد، باید تعمیرات و بازسازی انجام دهید.

۶. قیدها و محدودیت‌های قانونی: این مورد البته کمتر مشکل‌ساز می‌شود. اما گاهی مواردی مثل اخذ مالیات از خانه‌های خالی، قوانین و بخش‌نامه‌های شهری و شهرداری و ادارات مختلف، باعث ایجاد هزینه و صرف زمان می‌شود.

۷. نقدشوندگی پایین: نقدشوندگی در بازار مسکن نسبت به سایر بازارها کمتر است.

سرمایه‌گذاری خرد در بازار مسکن

ورود با سرمایه‌های خرد به بازار مسکن و خانه‌دار شدن، یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های ایرانیان بوده و هست. راهکارهایی مثل تعاونی‌های مسکن، پیش‌خرید، مشارکت در ساخت، مسکن مهر و مسکن ملی برای حل این مشکل به وجود آمدند. اما هر کدام با مسائلی روبرو شدند و به جای حل مشکل، بحران‌های جدیدی در بازار مسکن ایجاد کردند. مثل به اتمام نرسیدن پروژه‌ها، عدم پایبندی سازندگان به تعهدات، کلاه‌بردای‌ها، کیفیت نازل پروژه‌ها، افزایش قیمت‌ مصالح که باعث نیمه‌کاره رها شدن پروژه‌ها شد و افزایش مبلغ اقساطی که افراد باید در مقاطع مختلف پرداخت می‌کردند. این عوامل و دلایل بسیار دیگر، سرمایه‌گذاری خرد در مسکن را با چالش‌های زیادی روبرو کرد.

سرمایه‌گذاری خرد در بازار مسکن

بیت‌هوم

بیت‌هوم اما در این میان با ارائه طرح‌های متنوع برای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن، توانست سرمایه‌گذاری خرد را جانی دوباره ببخشد. در شرایطی که پروژه‌های ساخت و ساز به دلایل مختلف عملا متوقف شده بودند و عموم مردم هم سرمایه‌ اولیه لازم را در اختیار نداشتند، بیت‌هوم با مفهومی به نام «جمع سپاری» یا «crowdfunding»، توانست سرمایه را به بازار مسکن تزریق کند. به این ترتیب که با تعریف پروژه‌های مختلف در پلتفرم خود، آن‌ها را به واحدهای قابل سرمایه‌گذاری برای همه تبدیل کرد. طرح‌های «خرید متری» و «قلک مسکن» با همین استراتژی به وجود آمدند. به این ترتیب که افراد می توانند متناسب با سرمایه خود در پروژه‌ها سرمایه‌گذاری کنند و در نهایت با پایان پروژه و فروش آن، سود و اصل سرمایه خود را دریافت کنند. این سود شامل ارزش افزوده ساخت و تورم می‌شود. در ادامه فعالیت، بیت‌هوم «طرح خرید خشتی» را هم معرفی کرد که برای خردترین سرمایه‌ها هم مناسب بود. به این ترتیب که هر پروژه فارغ از ابعاد و بزرگی آن، به واحدهایی به نام خشت تقسیم می‌شود و سرمایه‌گذاری در آن با خرید خشت به میزان سرمایه صورت می‌گیرد. با مطالعه مطلب خرید خشتی؛ راهکاری برای خردترین سرمایه‌ها، در مورد این طرح بیشتر بدانید.

سرمایه گذاری در بیت هوم

جمع‌بندی:

بازار مسکن همواره بازار جذابی برای سرمایه‌گذاری است؛ چه برای فعالیت مستمر در آن به صورت خرید و فروش و چه برای داشتن درآمدی جانبی و قابل اتکا از طریق اجاره دادن. با این که ورود به این بازار مشکلات زیادی از جمله سرمایه اولیه بالا دارد، اما با راهکاری که بیت‌هوم ارائه داده، این کار بسیار راحت‌تر شده و راه برای هر میزان سرمایه‌ای هموار شده است.

اگر می‌خواهید در مورد بیت‌هوم، پروژه‌های درحال سرمایه‌پذیری و طرح‌های متنوع سرمایه‌گذاری بیشتر بدانید، به وب‌سایت Bithome.ir مراجعه کنید. در صورت وجود هرگونه ابهام و سوال هم می‌توانید از طریق شماره تلفن ۵۲۹۲۸-۰۲۱ با کارشناسان بیت‌هوم در تماس باشید.